Wie zijn onze vrijwilligers ?
Ik ! Jij ?
Kortom , iedereen met een hart voor dieren, een hart voor mensen , iedereen die graag buiten werkt,......
Vrijwilligers kunnen zijn : dierenliefhebbers, gepensioneerden, studenten die wat meer ervaring willen opdoen, werkzoekende mensen,(ex)-gedetineerden, buren , pantouffeljongeren (in de vakantie), jij en ik.
Zin om ons vrijwilligersteam te versterken ?
Bekijk dan gauw ons aanbod !
Even vooraf.
Alle vrijwilligers maken deel uit van de Pantouffamilie. Zij krijgen vooraf een rondleiding en interne opleiding in functie van het vrijwilligerswerk dat zij zullen opnemen.
Omdat we een kwalitatieve werking belangrijk vinden, is er ook regelmatig een functioneringsgesprek. OK, dat klinkt wel erg serieus maar wij horen graag van onze vrijwilligers waar onze werking nog kan verbeteren en wij geven ook graag tips om het werk efficiënt te laten verlopen. Functioneringsgesprekken zijn dus een win-win situatie.
Vrijwilligers zijn verzekerd (BA en lichamelijke ongevallen) en krijgen van ons een vrijwilligersovereenkomst.
Het is voor ons helaas niet mogelijk om alle vrijwilligers te vergoeden voor al het waardevolle werk. Hopelijk maken de lieve dierensnoetjes en kinderglimlachjes dat helemaal goed.
Wel trakteren we alle vrijwilligers jaarlijks op een etentje en krijgen zij ook de kans om aan interne vormingen deel te nemen of ook externe vormingen indien we hier budget voor vrij kunnen maken.
Dierenverzorgers (M/V/X)
De dieren in onze sanctuary worden dagelijks verzorgd. Iedereen doet dit op vrijwillige basis en op vaste dagdelen.
WAT DOET EEN DIERENVERZORGER ?
Voor ons is het eerste wat primeert dat een dierenverzorger dieren graag ziet en liefdevol grenzen stelt.
De taak van een dierenverzorger is immers niet van de gemakkelijkste.
Een dier kan ook al eens humeurig zijn , of zijn liefde voor de verzorger op een "dierenmanier" laten merken, of ziek zijn...
Bovendien hebben we geen controle over de weersomstandigheden en die kunnen in ons land zeer uitéénlopend zijn.
Regen, zon, sneeuw of briesje, ….eender welk weer , de dieren dienen verzorgd te worden.
De dieren verzorgen in sanctuary Pantouf betekent : een lekkere maaltijd klaar maken en aanbieden, de dieren op de dagweides laten, de nacht-/dagverblijven proper maken, …. en dan heel veel tijd nemen om ze te knuffelen, te aaien, eens te gaan wandelen, samen te spelen.
Af en toe zijn er ook minder leuke taken zoals parasieten bestrijden.
Een dierenverzorger heeft contact met de dieren en neemt zijn taak ook ernstig. Heel normaal toch want hij/zij is ook de persoon die aan de verantwoordelijken van de vzw het vermoeden van ziekte meldt.
WIE KAN DIERENVERZORGER ZIJN ?
Iedereen die een hart voor dieren heeft is een geschikte dierenverzorger mits hij/zij de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt (of 16 jaar wordt in het lopende jaar).
Betekent dat dat enkel jonge mensen dieren komen verzorgen ?
Neen.
Onze vrijwilligers zijn een gezonde mix van leeftijden met allen als gemeenschappelijk kenmerk dat ze dieren met respect behandelen.
Dierenverzorgers kunnen ,na een inwerkingsperiode , hun taken volledig zelfstandig uitvoeren.
Zij zijn niet bang van wisselende weersomstandigheden want ze zien de dieren zo graag dat ijs en hitte geen probleem vormen.
EN NU EVEN ZAKELIJK ….
Wij nemen de tijd om dierenverzorgers grondig in te werken, per dier is er een informatiefiche die we jaarlijks proberen te actualiseren en een checklist die als kapstok dient bij de verzorgrondes.
Een dierenverzorger is een belangrijke vertrouwenspersoon voor de dieren. Hij/zij krijgt veel dierenliefde terug, die is altijd oprecht en gemeend.
Ook het vzw-bestuur is dankbaar voor de inzet van de dierenverzorgers.
Dierenverzorgers worden niet vergoed met centjes, dat is helaas niet haalbaar voor onze vzw.
Wil jij dierenverzorger worden ? Stuur dan een mailtje !
Begeleiders KIND - DIER ateliers
We vinden het belangrijk dat kinderen contact kunnen maken met dieren, dat ze leren op een respectvolle wijze met ze om te gaan.
Elke dag (niet in schoolvakanties) voorzien we KIND-DIER ateliers waarbij na schooltijd kinderen vanaf 6 jaar mee de dieren verzorgen.
Kinderen komen op een vaste dag met een vaste begeleider : 1 kind - 1 begeleider - 1 vaste dag - vele pantoufdieren
Het is dus een atelier op maat waar dier en kind centraal staan.
Dit atelier staat open voor alle kinderen tot 12 jaar.
Wil jij het verzorgen van dieren en het begeleiden van kinderen combineren, dan is dit de geschikte vrijwilligersvacature voor je.
WAT DOET EEN BEGELEIDER KIND-DIER ATELIER ?
Deze is op de afgesproken dag en uur aanwezig om samen met de deelnemer de dieren te verzorgen.
Vanuit de vzw wordt een planning opgesteld op maat de van de eigenheid van de deelnemer zodoende er ook voldoende variatie is.
De begeleider voert samen met de deelnemer uit wat er op de planning staat, helpt waar nodig, maakt een grapje , geeft een complimentje, is geduldig, …. hij/zij zorgt voor een leuk moment voor zichzelf, voor de deelnemer en voor de dieren.
Wat kan er zoal van taken op de planning staan : dieren eten geven, stallen borstelen, water bijvullen, paarden borstelen, wandelen met de honden, dieren trainen om minder stress te ervaren in specifieke situaties, samen spelen met de dieren, ….
De begeleider houdt ook nauwkeurig bij wie er wanneer aanwezig was.
Indien een deelnemer belet is te komen voert de begeleider alsnog de verzorgende ta(a)k(en) voor de dieren uit.
WIE KAN ER BEGELEIDER KIND-DIER ATELIER ZIJN ?
Iedereen die een hart voor dieren heeft en dit graag deelt met kinderen , al dan niet met specifieke zorgbehoeften, is een geschikte KIND-DIER begeleider mits hij/zij de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt (of 16 jaar wordt in het lopende jaar).
Niet alleen respect voor dieren, maar ook voor mensen is hier van cruciaal belang.
Begeleiders kunnen zelfstandig werken. Dit neemt niet weg dat zij steeds op de expertise van de verantwoordelijken kunnen rekenen bij vragen en voorstellen.
EN NU EVEN ZAKELIJK ….
Behalve hetgeen hierboven algemeen reeds werd toegelicht , is er voor de begeleiders een vergoeding voorzien van 4€/atelier.
Begeleiders dienen niet over specifieke kennis te beschikken met betrekking tot bijzonder doelgroep want bij ons is immers iedereen bijzonder. Zij kunnen wel rekenen op het deskundig advies van de verantwoordelijken.
Heb jij 1 of meerder uurtjes per week tijd en wil je graag een KIND-DIER atelier begeleiden? Stuur dan een mailtje !
Ook studenten in sociale en pedagogische richtingen zijn zeker welkom (indien ze ook van dieren houden :)
Kamp - en atelierbegeleiders (M/V/X)
WAT DOET EEN KAMP- ATELIERBEGELEIDER ?
Een kampbegeleider where-ever houdt van gezelligheid en kinderen..... een kampbegeleider bij Beleefhoeve Pantouf vzw houdt daar ook van én houdt ook van dieren, natuur, duurzaamheid.
Kampbegeleiders zijn aanwezig tijdens de kampen en met hun energie, zachtheid, fantasie en creativiteit leiden zij onze dagkampje in goede banen.
De planning van de kampen gebeurt door de verantwoordelijke van de vzw. Inspraak en ideeën zijn altijd welkom en zullen worden afgetoetst aan de visie van de vzw.
Een begeleider zorgt op elk moment voor de veiligheid van de deelnemers en volgt hierbij ook de richtlijnen van de verantwoordelijken.
De begeleiders gaan op een sensitieve wijze om met de kinderen/jongeren.
WIE KAN ER BEGELEIDER ZIJN VAN EDUCATIEVE ACTIVITEITEN
Iedereen die graag met kinderen bezig is én ook van dieren houdt is hier aan het juiste adres mits 16 jaar (of 16 worden in het lopende jaar)
Begeleiders kunnen kiezen om herhaaldelijk kampjes te begeleiden of eens af & toe of éénmalig.
Een leerrijke ervaring dus , zeker voor wie studeert in een sociaal-pedagogische richting.
Ervaring is niet nodig, wij zorgen steeds voor voldoende back-up.
Vrijwilligers met een rijbewijs en wagen hebben wel een beentje voor.
Mis je kans niet en stuur een mailtje. De planning van ateliers en kampjes staan lange tijd vooraf reeds aangekondigd op de website.
EN NU EVEN ZAKELIJK ….
Behalve hetgeen hierboven algemeen reeds werd toegelicht , is er voor de begeleiders een vergoeding voorzien van 10€/kampdag.
Voor de ateliers is er geen vaste vergoeding voorzien, dit hangt van atelier tot atelier af.
Heb jij interesse om een kampje of ateliers te begeleiden? Stuur dan een mailtje !
Ook studenten in sociale en pedagogische richtingen zijn zeker welkom (indien ze ook van dieren houden :)
Noch voor de Equicoaching, noch voor het pantouffelen is er een aanbod voor vrijwilligerswerk.
Voor het zorgaanbod zijn specifieke opleidingen noodzakelijk.
Indien u meent om als vrijwilliger toch in aanmerking te komen omdat u een pedagogische of sociale opleiding heeft genoten, geef dan een seintje.
We bekijken kandidaturen één na één.
Stagiairs zijn uiteraard steeds welkom.
Wil jij ook graag je steentje bijdragen maar wil je je beperken tot wat hulp her en der ?
Ook dat kan !
We zoeken wel regelmatig een handige sjaarel om ons te helpen met een klusje of een bakmoeke om wat heerlijks voor de kinderen te voorzien , bv. pannenkoeken (volgens Pantoufrecept)
Stuur ons gerust een mailtje.